Jeg er nok ikke den eneste, som kan række hånden op og tilslutte sig påstanden om at 2020/2021 har været et par hårde år. Men for mig skyldes det ganske andre grunde end corona. Faktisk har jeg – helt uagtet alle de lidelser som corona har forårsaget og stadig forårsager verden over – til tider fundet pusterum og en grad af lettelse i de vilkår for socialt samvær og restriktioner, som pandemien har medført i dagligdagen.

Af mange forudgående og i flere tilfælde traumatiserende årsager, har det været nødvendigt for mig de seneste år at revidere mine prioriteringer og mit fokus. Det har udfordret både mit arbejdsliv og min ro i hverdagen og første halvdel af 2021 gik jeg faktisk ned med akut stress, hvilket førte til en langtidssygemelding fra mit arbejde. Og resten af året har jeg (og gør det stadig) lige så stille kæmpet mig op for igen at kunne finde fodfæste i hverdagen.

Den slags ting tager tid, faktisk hvad der nærmest føles som en evighed, hvilket andre, som har været ramt af sjæleligt nedbrud helt sikkert kan nikke genkendende til. Og på nogle måder bliver jeg aldrig helt den samme, hvilket måske også er det bedste, da det tvinger mig til at se mig selv, verden, og mig selv i verden på en ny måde, som nok kan føles umiddelbart sårbar, men som også på sigt nok er mere skånsom over for min kerne og tvinger mig til at tage selvhensyn. Jeg skal lære mig selv at vælge det rette til (hvilket jeg nu generelt har været rimelig god til), men nok så vigtigt at turde vælge de skadelige ting, livsvilkår og personer fra, hvilket kan være knap så nemt, særligt hvis man er typen, der i høj grad drives af pligtfølelse (læs: perfektionisme) og ansvarsfølelse (læs: dårlig samvittighed). Den slags kan drive én langt, men med store omkostninger, og står i sidste ene som et benspænd for at man kan følge sin sti og ikke bare står og kigge ned ad den.

Forhåbentlig munder det ud i mere kreativitet, mere rum og rummelighed og måske (forhåbentlig) en start på et liv, hvor mine værdier kan få lov at udfolde sig i helhjertede prioriteringer for mig selv og derfor også for mine kære. Måske endda i at træde en ny vej frem for blot at kigge på kortet.

En af de ting som jeg har haft kæmpe glæde ved her i den sidste tid er, at jeg ENDELIG har fået min mors klaver ud til os. Hun forærede mig klaveret før hun døde (jeg er den eneste af mine søskende som spiller), men af logistiske årsager har vi ikke kunnet få det ind hos os før nu, så vi fik lov til at lade det blive stående en tid hos min far.

Musikken har altid spillet en stor rolle her i huset, og klaveret har føjet ny dybde til den glæde. Nicolai spillede oprindelig trommer (og har tinitussen til at bevise det) og har i de sidste mange år spillet guitar. Jeg selv har, foruden klaver, spillet en del 6-huls fløjte. Både Alva og Asbjørn er tilknyttet den kommunale musikskole, hvor de spiller henholdsvis violin og guitar (og i den forbindelse har vi da også anskaffet os en voksenviolin, som Nicolai er ved at gøre sig bekendt med.

Nu er klaveret – et ca. 100 år gammelt Hornung & Møller med jernramme, et fantastik anslag, mahognikabinet og flygelklang – endelig kommet på plads. Af mange årsager har jeg stort set ikke rørt tangenterne i 25 år, men man bliver overrasket over hvor meget, der ligger på rygraden.

Jeg troede for eksempel ikke, at jeg kunne huske hvordan man læser noder, men faktisk er jeg bedre til det nu end jeg erindrer, at jeg på noget tidspunkt var i mine tidlige teenageår, da jeg fik klaverundervisning.

Jeg er bestemt ikke nogen ekvilibrist på tangenterne, men jeg har begyndt igen ved at finde mine gamle klaverbøger frem af gemmerne og så har jeg ellers spillet mig frem gennem materialet primært bestående at små klassiske stykker fra barokken og romantikken. Nogle kan jeg se og huske at jeg fik for dengang, og nogle har jeg aldrig spillet før, men uanset, så er tyve minutter med et instrument ved hånden i min optik mindfullness af bedste skuffe. Og samtidig en dejlig forbindelse til min mor, som havde absolut gehør og kunne spille hvad som helst hun hørte uden nogensinde at have fået undervisning.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial