Selvfølgelig drømmer vi om en hvid jul, hvor sneen lægger sig i tykke bløde dyner over landskabet og luften bliver frostklar og ren. Det særlige blå lys, som kommer i decemberskumringstimen når jorden er dækket af glimtende sne og frost, er ganske magisk og giver mening til frasen ”på stjernetæpper lyseblå”.

Men uanset om vejrudsigten føjer vores drømme om snehvid julestemning, så søger vi her på Aalykke altid at gøre vores jul så grøn som muligt. Vi ønsker på ingen måde at bidrage til forbrugsræset, og vi giver næsten kun julegaver, som er enten genbrug eller hjemmelavede og skulle vi endelig købe noget, så står bæredygtighed og holdbar værdi højt på listen over kriterier for valget af indkøb. En hjemmelavet og unik julegave som er lavet eller fundet med ganske særlig tanke på én, er da også langt skønnere at få end et punkt fra en ønskeliste, som blev ”overstået” på Black Friday og i øvrigt kan byttes indtil 23 januar, forudsat at bon haves.

Vores julepynt bliver genbrugt år efter år, og vi passer på de gamle skatte, som i mange tilfælde har gået i arv gennem generationer. Det giver en ganske særlig stemning at pynte op med ting, der i sig selv rummer historie for flere generationer, og hvor man år for år kan se værdien øges i form af nye minder, som føjes til de gamle.

Og så er der alle kransene og dekorationerne. Man kan selvfølgelig købe sig fattig i diverse trendy dekorationsmaterialer, men vi henter pynten i vores egen skov og have, hvor vi både har småkoglede lærketræer og rødel, blankbladet kristorn og buksbom og blågrøn ene foruden gran, cypres, mos, kogler og lavbegroede knudrede grene.

I alle de år, vi har boet her på Aalykke, har vi selv fældet juletræ (hjemmedyrket og ganske usprøjtet). De første mange år fik vi et egnet træ fra naboens levende hegn af normannsgran, som løbende bliver tyndet, og nu og fremover dyrker og fælder vi vores juletræer dyrket på egen jord (det tog jo bare lidt år før de blev helt store nok til, at vi kunne begynde at høste af dem). Når juletræet er afpyntet, får fåreflokken det, og de gnaver ivrigt både nåle, kviste og bark, til stammen står ganske nøgen tilbage. Resten ryger i masseovnen, og bidrager derved til husets opvarmning, så intet går til spilde.

Glædelig grøn jul!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial